Over mij

In 2008 heeft Angelique Schipper (1964) het roer omgegooid.
Zij was manager bij de overheid en maakte de overstap naar de creatieve wereld als schrijfster, theatermaker, artieste, free-lance docente en presentator. Inmiddels in zij ook sinds 2017 met haar partner Rob Kortekaas beheerder van de Ruïne van Brederode en organisator van evenementen, waaronder het Hollands Historisch Festijn. Maar wat zij ook doet: schrijven staat centraal, waarbij zij de verhalen tot leven brengt en wil bijdragen aan het bevorderen van duurzaamheid.

Angelique  richtte in 2008 de Stichting Talentenloods op, zodat kinderen gestimuleerd worden eerder hun talenten te ontwikkelen. Talentenloods vloeide voort uit twee initiatieven waarmee zij winnaar was geworden binnen de gemeente Leidschendam: Sportintroductie en Muziekintroductie, die vervolgens uitgevoerd werden op de basisschool van haar twee zoons.

Haar opleiding begon met HAVO, Schoevers-secretaresse, HEAO Bedrijfsjuridisch en marketing NIMA A-en B. Een pad dat leidde naar haar functie van manager. Naast haar baan volgde zij opleidingen om op het creatieve pad te komen: een voorbereidend jaar Kunstacademie in Utrecht en de Schrijversvakschool in Amsterdam. In 2002 studeerde zij met Poëzie succesvol af bij Rob Schouten. Vanuit het schrijven van kinderliedjes maakte zij historische (speur)tochten voor kinderen en haar eerste voorstelling voor Stichting Hollands Boegbeeld: Kustverhalen: een historische vertelling met liedjes op haar accordeon, voortgekomen uit het project Den Haag kust Scheveningen. Vervolgens ging zij aan de gang met persoonlijke liedjesprogramma’s en stond zij in 2012 in de finale van het Rotterdams Open Podium. Daarna werd de koers ingezet op voorstellingen op locatie. In 2014/2015 werd de voorstelling ‘200 jaar Koninkrijk’ voor de bovenbouw van basisscholen meer dan 80x uitgevoerd met een gemiddelde waardering van een ruime 8,9. Daarna volgde in 2016/2017 de 100 voorstellingen in de Heksenwaag in Oudewater en in 2018/2019 75 voorstellingen op basisscholen “Aletta Jacobs in de klas, viering 100 jaar Kiesrecht” met een gemiddelde waardering van een 9.

Voor de SKVR in Rotterdam was Angelique van 2009 tot en met 2019 tien jaar lang free-lance docente met de les ‘Ketelbinkie’, die zij doorontwikkelde van filosofische les tot meespeeltheaterles. Deze les was tevens gekoppeld aan het bezoek van de klassen aan het Maritiem Museum en het Natuurhistorisch in Rotterdam.

De vele contacten met het basisonderwijs stimuleerden Angelique tot het verder ontwikkelen van haar onderwijsvisie. Het werd de basis voor het schrijven van haar eerste kinderboek ‘Juffrouw HEndriKS, de beuk erin!’, waarin zij een Heks naar school stuurt om het onderwijs een beetje om te toveren, zodat er meer ruimte komt voor creativiteit en zij hoopt dat kinderen zich sterk zullen maken voor de natuur. Op dit moment is zij bezig met het schrijven met deel II over de Ruïne van Brederode.

Naast haar optredens is Angelique presentator. Van 2008 tot en met 2019 was zij de presentator van de jaarlijkse Schrijfwedstrijd voor basisscholen in Leidschendam-Voorburg, waarvan zij ook de initiatiefneemster was. In 2020 is zij voor het zesde seizoen de coördinator/presentator van de serie Open Podium Jeugd voor Stichting Talentenloods.

Het jaar 2020 staat met name in het teken van een vierde seizoen Ruïne van Brederode met een breed activiteitenprogramma waarin zij zelf een lezing zal verzorgen op Internationale Vrouwendag 8 maart over de 18 vrouwen van Brederode, het vijfde landelijke Hollands Historisch Festijn in Den Haag op 12 en 13 september waarin samengewerkt wordt met het Prinsjesfestival en Open Monumentendag en het zesde seizoen Open Podium Talentenloods. Daarnaast verheugt Angelique zich weer op de samenwerking met ProDemos, huis voor de democratie waarvoor zij voorstellingen speelt als Aletta Jacobs. Onder meer tijdens de Kindermuseumnacht in Den Haag op zaterdag 14 maart.