Topmasterclass van Sabri Saad El Hamus

Zondag 7 oktober nam ik deel aan de Masterclass van acteur Sabri Saad El Hamus, georganiseerd door Theater Zuidplein. We werden verwelkomd door directeur Doro Siepel. Doro nam uitgebreid de tijd om met ons te praten. We gingen op rand van het podium zitten in de grote theaterzaal, Sabri voor ons in een stoel. We vertelden waarom we deelnamen. Ik wilde graag aan mijn laatste scene kunnen werken voor AU op vrijdag 26 oktober in Den Haag: hoe mijn vader afscheid van mij nam.  We gingen het podium op met de 585 lege stoelen voor ons. Na een half uur workout stonden we met onze hoofden naar beneden en declameerden wij onze eigen monologen.
Sabri nam elke monoloog nauwgezet door. Vormde het om van woorden naar verbeelding.
Toen was ik aan de beurt. Eerst vertelde ik het verhaal, zoals ik het eigenlijk zou vertellen. Daarna werd het lege toneel mijn slaapkamer, liet hij mij mijn schoenen uittrekken. ‘Klim op de stoel, praat met je vader! De laatste zin, herhaal hem. Zo geloof ik je niet. Al moet je er de hele middag over doen.’ Met een brok in mijn keel herhaalde ik mijn laatste zin. ‘Nu geloof ik je’, was zijn antwoord. Ik liep het toneel af en ging zitten.
Zo wordt de slotscene die naar boven was gekomen door begeleiding van mijn theatercoach Elisabeth Boor. Op zoek naar de kern en verdieping.

Bestellen van kaarten kan via de link: